15-daagse luxe zeilcruise

Van Bodrum naar Santorini

 

Dag 1 Nederland - Bodrum

U vliegt naar Bodrum waar de Mojo Yachting organisatie u op het vliegveld verwelkomt en u vervolgens begeleidt op de korte transfer van de airport naar de Mojo. Het jacht ligt in de haven van Bodrum. Bodrum ook wel het St Tropez van Turkije genoemd, is een gezellig havenstadje met prima winkelgelegenheid en bezienswaardigheden als de beroemde Petrusburcht (1402) en het Mausoleum, een van de zeven wonderen van de klassieke wereld. Aanmeren kan vanaf 14.00 uur. Afhankelijk van uw aankomsttijd heeft u de gelegenheid voor vertrek van het schip een wandeling te maken. Wanneer alle gasten zijn aangekomen, gaan de trossen los en varen we naar een baai in de omgeving. Onderweg geniet u van uw eerste diner aan boord. We gaan voor anker en overnachten in de schilderachtige baai.

Dag 2 Bodrum - Kos (Griekenland)

De ochtend brengt als eerste een heerlijk ontbijt en de kapitein neemt met u de route van de dag door. Na het ontbijt wordt het anker opgehaald en wij zeilen naar een baai. U kunt er genieten van het heldere water om te zwemmen of te snorkelen. Na deze activiteiten heeft u vast wel trek in de stevige mediterrane lunch die we aan boord serveren. Na de lunch zeilen we naar Kos, één van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland, jaarlijks bezoeken zo'n 700.000 toeristen dit eiland. Aan het einde van de middag meren we af op Kos. Er is gelegenheid van boord te gaan en de oude stad Kos te bezoeken en het eiland. Wat later op de avond gaan we aan tafel waar onze Turkse kok u een exquise diner serveert. Aan dek kunt u, met een authentiek Turks slaapmutsje, nagenieten van de dag. Na twee dagen vooral in de buitenlucht te zijn geweest, lonkt uw kooi in uw hut. En u weet uit de voorgaande nacht hoe heerlijk de nachtrust is op de zacht deinende Mojo.

Dag 3 Kalimnos – Leros (Griekenland)

Rond 9.00 uur staat het ontbijt voor u klaar met onder andere Turkse specialiteiten. Tijdens het ontbijt varen we uit, niet nadat de kapitein u traditiegetrouw op de hoogte heeft gebracht van de route van de dag. Aan boord is van alles te doen tijdens de tocht. U kunt ook relaxt op een van de loungebedden genieten van de prachtige vergezichten. In de baai waar we voor enkele uren voor anker gaan, is de stilte voelbaar, het water azuurblauw. Na de lunch zet de Mojo koers naar Leros. Het eiland Leros is een klein eiland gelegen in de Dodekanesos met 18.000 inwoners en een oppervlakte van 58 km2 gelegen tussen Patmos, Lipsi, Kalymnos en Kos. Het heuvelachtige karakter samen met de diepe ‘florden’ die in het eiland happen maken het bijzonder avontuurlijk het eiland te ontdekken. Dit kan per brommer en per auto. De kleine afstanden op het eiland maken echter fietsen en lopen ook mogelijk. De bewoners zijn gastvrij en nog niet vervreemd door het toerisme! De voornaamste haven is Lakki, bekend van italiaanse Art-Deco bouwkunst uit de jaren ‘ 20 en ’30 van de vorige eeuw, waar de veerboten vanuit Athene dagelijks aanleggen. 

Dag 4 Leros - Patmos (Griekenland)

 

Vanuit Leros zeilen we naar Patmos. Onderweg doen we een rustieke baai aan. In het heldere water kunt u zwemmen, snorkelen of u anderszins vermaken. Vanzelfsprekend zijn ontbijt en lunch onderdeel van het dagprogramma. Door de vele diepe inhammen lijkt het eiland in delen uit een te vallen maar door de landtongen blijft het een geheel. Op Patmos is ook de Grieks orthodoxe school gevestigd. Vanuit heel Griekenland stromen pupillen naar deze plek om er te studeren. Het beroemde Johannietenklooster (1088 n.Chr.) vormt het hart van Patmos. Deze vermaarde bezienswaardigheid op de Werelderfgoedlijst heeft door haar vele bezoekers ook het nabijgelegen stadje Skala Patmos doen uitgroeien tot een gezellig plaatsje. 

NB: vanaf 1 juni tot half oktober is er blijkbaar nog een geheim in de baai van Sapsila wanneer Benitos Taverna zijn deuren opent. Valentino, Caroline Hererra, en Richard Gere hebben hier allemaal al gegeten en volgens een gids van restaurants in Griekenland staat dit romantische restaurant aan de waterkant in de top 10 van speciale plaatsen voor eten en sfeer.

Vandaag varen we naar Gulluk, naast Bodrum een van de plaatsen met scheepswerven waar men van oudsher gulets bouwt, het zeiljacht waarop u uw vakantieavontuur beleeft. Golluk is een typisch Turks stadje met veel winkeltjes en restaurantjes langs de lange boulevard. We gebruiken hier het diner en overnachten in de baai.

Dag 5 en 6 Patmos - Amorgos (Griekenland)

Het grote eiland Samos is eerder een uitloper van het gebergte in Turkije dan een op zichzelf staand eiland. Een en al natuurschoon, groen en vruchtbaar en het herbergt een opvallend sympathieke bevolking. Een van de twee aantrekkelijke havens die we aandoen is Vathi, tegenwoordig ook wel Samosstad genoemd. Het stadje is oogstrelend en plooit zich met talloze steegjes rond de helderblauwe baai. In Vathi kun je je nergens anders wanen dan in Griekenland. Samos is een waterrijk eiland vol met druivengaarden, olijvenbomen en dennenbomen. 

Amorgos is het meest oostelijk gelegen eiland van de eilandengroep. Het ligt ten zuidoosten van het eiland Naxos en ten noordoosten van Santorini en is ongeveer 40 km lang en op het breedste punt 5 km breed. In 2001 had het eiland 1859 (permanente) inwoners. In het hoogseizoen zijn dit er bijna 10.000.

Het eiland heeft meerdere kleine dorpjes. Het hogergelegen Chora is de hoofdstad. De belangrijkste haven is Katapola, in het noorden ligt een kleinere haven, Egiali. Verder heeft het eiland een bekend Byzantijns klooster (Panaghia Chozoviotissa) dat stamt uit 1088.

In 1987 werd een groot gedeelte van de (cult-)film "Le Grand Bleu", één van de grootste successen uit de Franse filmgeschiedenis van regisseur Luc Besson er gedraaid, waardoor het eiland vooral in Frankrijk in korte tijd zeer bekend werd. De toeristen zijn dan ook om die reden nog steeds overwegend Frans. In het algemeen kan van de toeristen die het eiland bezoeken gezegd worden dat zij er komen voor rust en ontspanning. Het eiland heeft geen grote discotheken en trekt dus geen grote massa's.

 

Dag  7 en 8 Amorgos - Santorini

Vandaag varen door de Griekse wateren en doen het eiland Santorini aan. De naam Santorini is Venetiaans en afkomstig van Sant Irini oftewel Sint Irene, die in de derde eeuw op of bij dit eiland in ballingschap zou zijn gestorven. Over het ontstaan van het eiland zijn er diverse speculaties. Zo zou dit het eiland Atlantis zijn geweest, en zou Plato met zijn verhaal over Atlantis zijn geïnspireerd door de vulkanische uitbarstingen hiervan. Verder zouden de wolk- en vuurkolom van de uitbarstingen van de vulkaan van Santorini in de speculatieve verhalen van bijvoorbeeld auteur Graham Philips dezelfde zijn geweest die Mozes tijdens de tocht door de woestijn heeft gezien. Diverse van de plagen die Egypte troffen volgens het verhaal van Mozes, zijn volgens dezelfde auteur direct of indirect gerelateerd aan dezeuitbarstingen, zoals duisternis die over dit land kwam en water dat ondrinkbaar werd.

Dag  9  Santorini - Anafi

Anafi is een kaal en onvruchtbaar eiland en is gelegen op ca. 20 km ten oosten van het eiland Santorini. Bestuurlijk is dit eiland sedert 2011 een Griekse gemeente (dimos), en hoort bij de regionale eenheid (periferiaki enotitaThira, in de Grieksebestuurlijke regio (periferiaZuid-Egeïsche Eilanden. Het kleine haventje waar we aan kunnen leggen heeft maar 1 Taveerne maar wel met als specialiteit, kreeft...hoe lekker is dat!

Dag 10 Anafi - Astapalia  

Vanaf zee is de hoofdstad Chora met zijn witte huisjes, zijn fort en het blauw van de zee op de voorgrond van ongekende schoonheid. Chora is een zeer aantrekkelijk stadje. Het ligt trapsgewijs tegen een heuvel opgebouwd met bovenop een groot indrukwekkend kasteel, gebouwd door de Venetiaanse familie Guerrini, die hier 300 jaar heersten. Het kasteel is zeker een bezoekje waard. Binnen de muren van het kasteel zijn twee mooie kerken, bij de entree Panagia van Castro (1853) en verderop Agios Georgios (1790). Het uitzicht is onvergetelijk. Verder stonden er witte huisjes waarvan er nog maar een paar over zijn. Ook heel bijzonder zijn de acht windmolens op een rij die iets lager staan. Direkt onder de muur staat de kerk Panagia Portaitissa (1762). Met zijn koepel en hoge klokkentoren is hij een  van de mooiste van de Dodekanesos. Er is ook een archeologisch museum in Pera Yalos, de haven van de stad.. Dit "vlindereiland" werd vroeger gebruikt door piraten en is een juweeltje om te bezoeken.

Dag 11 en 12 Astipalia - Kos

Bij het opstaan, kunt u genieten van een indrukwekkend bergmassief dat uit het water oprijst. De Mojo verlaat de baai waar we hebben overnacht en vaart naar Kos. 

Kos is het fietseiland van Griekenland, het eiland van Hippocrates en het derde eiland in grootte van de Dodekanesos. Het heeft een mooie haven, lange stranden, kristalhelder zeewater en is in archeologisch opzicht zeer interessant.

Kos is slechts door een zeestraat van een paar kilometer van Turkije verwijderd en bestaat voornamelijk uit laagland, met slechts een hoge bergketen aan de oostkust. Kos is de geboorteplaats van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij les gaf staat nog steeds in het centrum van Kos-stad, het is een van de oudste bomen ter wereld.

Dag 13 Kos - Bodrum

Nog een heerlijke, lange dag waarop u kunt genieten van uw vakantieavontuur. De kapitein brengt u naar een heerlijke baai en toont u onderweg de adembenemende natuur. We gebruiken de lunch en vertrekken naar Bodrum waar we in de haven afmeren. De middagzon verwarmt de oude binnenstad. Het is nu aangenaam om deze gezellige en mondaine plaats te verkennen. Met een keur aan restaurantjes, winkeltjes en terrasjes kunt u zich ongetwijfeld prima vermaken. In deze haven brengen we de laatste nacht door.

Dag 15 Bodrum

We ontbijten op de Mojo en de tijd is daar om u gereed te maken voor uw trip naar huis. De Mojo organisatie begeleidt u met de transferbus naar het vliegveld of wanneer u langer in Turkije blijft, naar uw volgende verblijfplaats.

Algemeen

De routes zijn gepland op basis van zeilen met de Mojo. Weersomstandigheden kunnen vereisen dat de Mojo een andere route vaart, waar mogelijk overlegt de kapitein de nieuwe route met de passagiers. De verantwoordelijkheid voor de route ligt altijd bij de kapitein in verband met veiligheid en windmogelijkheden. Wanneer de Mojo aan een groep is verhuurd, kan op verzoek de route worden aangepast wanneer de omstandigheden van het zeilen dit toelaten. Alle excursies zijn op eigen kosten en niet bij de prijs inbegrepen. Bij aandoen van Griekenland is er ook de keuze om verder te gaan met bezoeken van Griekse Eilanden, indien het weer het toelaat.

Luxe zeilcruise, cultureel en sportief avontuur, culinair genieten en relaxen